Web3

Web3 is het gedecentraliseerde web. Het idee erachter is dat gebruikers volledige controle over hun gegevens behouden. Dit geldt voor alles, ook voor beveiliging en authenticatie. Het betekent dat gebruikers de volledige controle hebben over hun informatie en niet afhankelijk zijn van één centrale actor (zoals Google of Facebook) om deze diensten te leveren.

Web3 is een nieuw digitaal ecosysteem, waarin gebruikers in staat worden gesteld om eigenaar te worden van hun gegevens en de controle over de beveiliging ervan te behouden.
De Web3 Foundation en onderzoekers van de Universiteit van Washington hebben een manier voorgesteld om een ​​nieuw digitaal ecosysteem tot stand te brengen waarin gebruikers in staat worden gesteld hun gegevens te bezitten en controle te behouden over de beveiliging ervan. Het project heet “Web3” en er zijn verschillende belangrijke aspecten die het zo krachtig maken. Ten eerste is het bedoeld als een gedecentraliseerd internet, wat betekent dat niemand het controleert. In plaats daarvan delen computers over de hele wereld informatie met elkaar via peer-to-peer-netwerken; deze netwerken voorkomen ook dat iemand uw computer hindert of de toegang tot bepaalde websites of services beperkt als ze het niet eens zijn met wat u online doet. Ten tweede hebben we, in tegenstelling tot eerdere versies van het web (hierboven), Web3 zo ontworpen dat mensen crypto-economische protocollen zoals het slimme contractsysteem van Ethereum kunnen gebruiken – waarmee mensen over de hele wereld naadloos kunnen samenwerken met behulp van gedeelde softwaretools – om nieuwe soorten online structuren zonder te worden gecensureerd door regeringen of bedrijven.

Het is vergelijkbaar met het huidige internet, maar gebouwd op een gedecentraliseerd netwerk, waar functies zoals authenticatie, opslag en communicatie niet worden beheerd door een enkele centrale actor (zoals Google of Facebook), maar door elke individuele gebruiker.

Web3 is een nieuw digitaal ecosysteem waarmee u op gedecentraliseerde wijze dApps kunt vinden en openen, betalingen kunt ontvangen en op internet kunt surfen. Web3 is vergelijkbaar met het huidige internet, maar gebouwd op een gedecentraliseerd netwerk in plaats van gecontroleerd door een enkele centrale actor.
Met Web3 hebben gebruikers toegang tot apps en services zonder afhankelijk te zijn van een gecentraliseerde autoriteit of tussenpersoon. In plaats van te worden opgeslagen in de cloud of op uw harde schijf, worden deze gegevens nu door elke individuele gebruiker in hun browser of mobiele telefoon bewaard en zijn ze overal en altijd toegankelijk met hun privésleutel (een reeks willekeurig gegenereerde code).

Wat is Web3?

Web3 is een concept van de toekomstige versie van het internet waarbij alle soorten informatie, inclusief valuta en persoonlijke gegevens, kunnen worden opgeslagen op de blockchain. Dit zal gebruikers controle geven over wie toegang heeft tot hun gegevens en hoe deze worden gebruikt.
Web3 is de komende derde grote fase van het World Wide Web, na het gebruikersvriendelijke Web1.0 en het huidige, op transacties gerichte Web2.0. Deskundigen hebben voorspeld dat Web3 zal helpen de invloed van grote technologiebedrijven tegen te gaan en de veiligheid, schaalbaarheid en privacy van gegevens voor gebruikers zal vergroten. Web3 is een overkoepelende term voor een reeks technologieën, normen en gebruikssituaties die het internet uitbreiden zoals we dat nu kennen

Waar wordt Web3 voor gebruikt?

Voorstanders zien Web3 als een internet dat ons niet verplicht persoonlijke informatie af te staan aan bedrijven als Facebook en Google om hun diensten te kunnen gebruiken, wat betekent dat gebruikers eigenaar zouden zijn van hun online identiteiten en de gegevens die daaraan gekoppeld zijn. Het web zou worden aangedreven door blockchain-technologie en kunstmatige intelligentie, met alle informatie gepubliceerd op het openbare grootboek van de blockchain.

Wat is Web3-voorbeeld?

Web3 zal waarschijnlijk een nieuw paradigma zijn voor de manier waarop we denken over geld en hoe we het verdienen. Facebook verdient bijvoorbeeld geld door gebruikersgegevens samen te voegen en gerichte advertenties te verkopen. Een Web3-versie van Facebook zou gebruikers in staat kunnen stellen hun eigen gegevens te gelde te maken, of zelfs crypto “tips” te verdienen van andere gebruikers voor het plaatsen van interessante inhoud.

Wat is een Web3-project?

Web3 is een evolutie van Web2-technologie. Web2 maakt het mogelijk om online aankopen te doen, met andere mensen op het web in contact te komen en betalingen te verrichten zonder daarvoor een derde partij te hoeven inschakelen. Projecten die Web2-technologie hebben gedefinieerd zijn onder andere PayPal, Facebook, Spotify en vele anderen. Web3 gebruikt blockchain technologie om zijn ecosystemen te decentraliseren.

Wat is het verschil tussen Web2 en Web3?

Web 2.0 is de huidige versie van het web waarmee we allemaal vertrouwd zijn, terwijl Web 3.0 de volgende fase vertegenwoordigt, die gedecentraliseerd en van groter nut zal zijn. De meest veelbelovende innovaties op dit gebied zijn cryptocurrencies en blockchain-technologie, die gebruik maken van een onderliggend gedecentraliseerd systeem om een veiliger en robuuster alternatief te bieden voor traditionele gecentraliseerde systemen.

Hoe zal Web 3.0 het internet veranderen?

In het read-write web kunnen gebruikers inhoud op een website schrijven, niet alleen lezen. Web 3.0 is de volgende stap in de evolutie van het internet en zal naar verwachting binnenkort komen. De kernkenmerken zijn semantisch web, kunstmatige intelligentie, 3D-graphics, connectiviteit en alomtegenwoordigheid.

Conclusie

Het is moeilijk te zeggen of we in de toekomst een volledig gedecentraliseerd web zullen hebben, maar het is duidelijk dat de mogelijkheden enorm zijn. Of blockchaintechnologie nu resulteert in een volledig gedecentraliseerd web of niet, het is zeker dat er meer privacy en veiligheid zal zijn voor alle gebruikers terwijl we blijven experimenteren met deze opkomende technologieën.